Wat na een verkeersovertreding?

14 Feb 2022

Wat na een verkeersovertreding?

De politie wordt alsmaar strenger en controleert ook steeds vaker. Wat gebeurt er wanneer je herhaaldelijk betrapt wordt op te snel rijden? Of wanneer je toch met je wagen rijdt terwijl je eigenlijk een rijverbod hebt?

Regelmatig betrapt als snelheidsduivel

Wanneer je op korte tijd herhaaldelijk betrapt wordt bij het te snel rijden, gaat het boetebedrag omhoog en verzwaart de periode van je rijverbod. Als je wil kan je je snelheidsboete berekenen om te weten wat je te wachten staat.

Als u op drie jaar tijd drie keer te snel rijdt, moet de rechter een rijverbod uitspreken van minimum 3 maanden, gekoppeld aan 4 examens (theorie, praktijk, medisch en psychologisch).

Als je een dagvaarding ontvangen hebt, is het dus misschien wel een idee om je snelheidsboete te berekenen en eventueel al een advocaat aan te spreken. Hij of zij kan je bijstaan wanneer je voor de rechter moet verschijnen. Dit kan helpen om de straf die aan jou wordt opgelegd zo laag mogelijk te houden.

Rijden wanneer je een rijverbod hebt

Wanneer de rechter je een rijverbod heeft opgelegd, wil dat zeggen dat het verboden is om een motorvoertuig te besturen gedurende de periode die de rechter bepaald heeft. Als u beslist om toch te rijden tijdens uw rijverbod, overtreedt u de bepalingen van het vonnis of schendt u de opgelegde politiemaatregel. Hiervoor krijgt u een nieuwe, zware bijkomende straf opgelegd.

Zo riskeert u een geldboete van 4.000 tot 16.000 euro alsook een verplicht (aanvullend) rijverbod van drie maanden tot vijf jaar of zelfs voorgoed. Daarnaast riskeert u ook een gevangenisstraf en kan je voertuig in beslag genomen worden.

Een belangrijk gevaar als u gaat rijden tijdens uw rijverbod het recht van verhaal voor uw verzekeringsmaatschappij. Je bent dan namelijk niet verzekerd wanneer je rijdt tijdens deze periode. Zeker wanneer je dan een ongeval met gewonden zou veroorzaken, gaat je dit enorm veel geld kosten.

Laat je bijstaan wanneer je bestraft wordt

Wanneer je voor de rechter moet verschijnen omwille van herhaaldelijk te snel rijden of omdat je gereden hebt tijdens een periode van rijverbod, is het altijd slim om een advocaat in te schakelen die je kan bijstaan. Deze advocaat zal proberen om je boete en/of de periode van je rijverbod zo laag mogelijk te houden. Je kan hier gratis advies over inwinnen.