Wat is het verschil tussen een gravel bike en koersfiets?

26 Jul 2022

Wat is het verschil tussen een gravel bike en koersfiets?

Denk je eraan om een sportieve fiets te kopen, maar kan je niet kiezen tussen een gravel bike en een racefiets? Dan komt deze blogpost to the rescue! In vier stappen leiden wij je door de wereld van cassettes, kaders, trappers en sturen richting de fiets van jouw dromen.

Ga voor avontuur!

Gravel bikes draaien om avontuur: je zoekt letterlijk de onbetreden paden op zoals grind-, zand- en boswegen en gaat helemaal off road. Voor jou hoeven de drukke wegen met geruisloos asfalt niet, maar misschien zijn extreme single tracks vol technische uitdagingen ook weer niet je ding. Je kan daarom een gravel bike zien als een perfecte middenweg tussen een mountainbike en een race bike: is dit wat je zoekt? Lees dan verder!

Hoe ziet zo’n gravel bike eruit?

Je hebt erg veel uitvoeringen, maar de meeste fietsen voor gravel zijn veel aerodynamischer dan een mountainbike door hun fijne kader. Door de aangepaste geometrie zijn ze vaak ook comfortabeler dan een racefiets. Terwijl een racefiets vooral gebouwd is om snel en soepel door bochten te kunnen scheuren op de weg, is een gravel bike eerder gemaakt voor stabiliteit en comfort. Verder zijn de banden iets breder en gegroefd, perfect als je je gravel bike gaat gebruiken voor fietsvakanties. Als je van plan bent om je bagage mee te nemen, let je ook best op een versterkte draagkracht van je vork en andere snufjes zoals voldoende bevestigingspunten op je fiets voor bagage.

 

Kan je rijden op de weg met een gravel bike?

In ons landje zal je ongetwijfeld moeten afwisselen tussen de weg en de avontuurlijke paden en dat is absoluut geen probleem met een gravel bike. In tegenstelling tot een mountainbike, kan je nog heel wat snelheid halen op de weg. Als je van plan bent om meer op de weg te rijden voor een training, kan je ook steeds je banden vervangen door gladde race banden. Als je naar een heuvelachtig gebied trekt, kan je qua versnelling ook zeker verder met een gravel bike, aangezien de meeste bikes met 1 kettingblad een 11-42 cassette hebben.

Is er een prijsverschil?

Het prijsverschil hangt af van merk tot merk, en natuurlijk ook van de opties die je erbij neemt. Als je een een endurance road bike vergelijkt met een gravel bike, zit je vaak in dezelfde prijsklasse rond de 2000 euro, maar als je een gravel bike vergelijkt met een high-end road bike, is een gravel bike vaak goedkoper. Bij gravel bikes heb je verschillende uitvoeringen, die meer of minder aerodynamisch zijn, wat ook weer zorgt voor een verschil in prijs.

Conclusie? Een gravel bike is zeker de moeite waard als je eens op avontuur wil gaan of iets meer comfort zoekt dan op je koersfiets!