Waar moet ik op letten bij het kopen van een tweedehandsauto?

19 Nov 2021

Waar moet ik op letten bij het kopen van een tweedehandsauto?

Het kopen van een nieuwe wagen is niet altijd even gemakkelijk. Je wil een auto vinden die bij je past, maar die ook goed en comfortabel rijdt. 

Als je een tweedehandswagen koopt, wil je uiteraard geen kat in een zak kopen. De grote moeilijkheid is om te weten wanneer een tweedehandsauto goed is om te kopen en wanneer niet. Daarom dat we je graag enkele tips geven over waar je op moet letten bij het aankopen van een tweedehandsauto.

Die eerste indruk krijg je geen tweede keer

Vergelijk eerst en vooral een aantal basiselementen van de auto. Zo is het bouwjaar heel belangrijk. Wanneer je dat weet, kan je heel gemakkelijk prijzen vergelijken van andere auto’s van hetzelfde bouwjaar. 

Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar het aantal kilometers op de kilometerteller. Staan er tussen de 70.000 en 100.000 kilometers op? Dan mag je geen te hoge prijs meer betalen. 

Door auto’s te vergelijken uit hetzelfde bouwjaar en met ongeveer evenveel kilometers, krijg je al een goede eerste indruk of de prijs die je hebt gezien voor de wagen die je op het oog hebt correct is of niet. 

Kijk ook zeker na of de auto een benzine- of dieselmotor heeft. Een auto met een dieselmotor zoals bijvoorbeeld een Opel Astra is veel minder interessant dan een met een benzinemotor zoals bmw 1 serie tweedehands omdat de meeste oudere dieselauto’s niet meer binnen lage-emissiezones (LEZ) in België mogen.

Kijk voor eventuele schade aan de buitenkant

Bekijk altijd de buitenkant van de auto na op eventuele blutsen en krassen of sterretjes. Neem hier uitgebreid je tijd voor. Een klein beetje lak dat van de auto is kan je op termijn heel wat geld kosten. Waar de lak van de auto is, bestaat de kans dat de auto gaat roesten. Dan moet je de roest laten weghalen en je auto opnieuw laten spuiten. En dat is een duur grapje. 

Vaak zie je het op het eerste zich niet, maar je zal er versteld van staan hoeveel krassen of deukjes een auto heeft wanneer je er gedetailleerder naar kijkt. 

Tot slot bekijk je best ook even de wielen. Het gebeurt al wel eens dat de banden zijn afgesleten en toe zijn aan vervanging. Dat neem je best ook mee in de prijs die je betaalt voor de tweedehandswagen.  

Neem een kijkje onder de motorkap?

Om zeker te zijn dat je geen kat in een zak koopt, moet je kijken onder de motorkap. De staat van de verschillende onderdelen onder de motorkap zeggen heel veel over de staat van je auto in zijn geheel. 

Je moet voornamelijk kijken naar lekken. We raden je dan ook aan om als eerste te kijken naar het koelvloeistofreservoir. Drijft hier olie in? Dan zit er een lek in het motorblok. 

Daarnaast dien je te kijken naar het motorblok zelf. Als die heel vettig is of druppels bevat langs de buitenkant, weet je ook dat er iets niet in orde is. Wat vaak gebeurt, is dat mensen het motorblok proper maken net voordat je langskomt om de auto te bekijken. 

Bekijk dus zeker het motorblok voor en na je proefrit. Dit geeft je het beste beeld over de staat van het motorblok. 

Vergeet ten slotte een proefrit niet. Het is je volste recht om een keertje te gaan rijden met de auto die je wilt kopen. Een renault zoe tweedehands, een skoda scala cng of eender welke andere auto, alle auto’s rijden anders. Het is dus belangrijk om te voelen of de auto past bij je rijstijl.