Voetbal kijken met een hapje en een drankje

09 Mar 2022

Voetbal kijken met een hapje en een drankje

Voetbal is een van de populairste sporten in Vlaanderen. Kinderen spelen geïmproviseerde spelletjes voetbal in de tuin, op de speelplaats of in de jeugdbeweging. Veel kinderen en ook volwassenen zijn lid van de lokale voetbalclub en brengen wekelijks verschillende uren op het veld door. Zelfs mensen die weinig hebben met voetbal, raken toch geïnteresseerd wanneer onze nationale ploeg speelt. 

Voetbal in Vlaanderen is dus heel belangrijk en overal vertegenwoordigd. Mensen praten over voetbal op café, tijdens de pauze op het werk en kijken samen naar de matchen. Een voetbalmatch op TV, en dan zeker een belangrijke match, is meteen een goede reden voor een klein feestje. Samen met je vrienden en familie je favoriete ploeg aanmoedigen is simpelweg leuk. 

Organiseer een voetbalfeestje

Het eerste wat je nodig hebt voor een avondje voetbal – er van uit gaande dat je de match thuis volgt en niet in het stadion – is een ruimte met een grote televisie. Liefst een gezellige ruimte, waar je met een aantal mensen op de bank kan ploffen. 

Het tweede wat je nodig hebt zijn natuurlijk snacks en drankjes. Niets smaakt zo goed als een pintje tijdens een voetbalmatch, en al zeker als er bij dat pintje chips of kaas of warme hapjes zoals chicken wings worden geserveerd. 

Go big voor de juiste gelegenheid

Je kan natuurlijk niet voor elke match een feestje geven. Maar een belangrijke match is natuurlijk de perfecte gelegenheid. Wanneer jouw favoriete ploeg in de Jupiler Pro Leage – of de JPL – speelt of wanneer onze nationale ploeg de landseer verdedigt op het groene veld: dat zijn de matchen die een feestje waard zijn. 

Een deel van de pret is de bijbehorende cultuur. De passie van supporters die zich kleden in voetbalshirts, de Belgische driekleur op hun wangen schminken en toeters, bellen en de hele mikmak. Laat je dus vooral gaan: go big or go home, toch? 

Voetbal is een feest, geen oorlog

Vergeet daarbij vooral niet dat voetbal een sport is. Iets dat mensen samenbrengt. Jammer genoeg durven de emoties al eens hoog oplaaien tijdens een voetbalmatch. Vooral wanneer er stevig gedronken is, durven er al eens woorden te vallen of zelfs klappen uitgedeeld worden. Passie is mooi, maar daarvoor hoeven geen ruzies te ontstaan. 

Geniet daarom vooral van vriendschappelijke competitie, van verschillende meningen en van de vriendschappelijke concurrentie tussen supporters. Laat je niet opjutten door mensen met andere meningen, maar heb gewoon plezier. Zo blijft voetbal voor iedereen een feestje.