Vier kersttradities waar iedereen van houdt

28 Oct 2021

Vier kersttradities waar iedereen van houdt

Kerst, de mooiste tijd van het jaar, staat binnen enkele maanden weer voor de deur. En dat betekent ook: familietradities boven halen. Hebben jullie fijne tradities, of heb je wel eens zin in een nieuwe traditie? Of ga je na de coronatijd je familietradities dubbel en dik vieren? Dit zijn alvast vier kersttradities waar werkelijk iedereen van houdt, behalve misschien the grinch ?.

Het huis versieren

Alle kerstspullen van zolder halen en samen het huis versieren met kerstmuziek op de achtergrond: het is misschien wel de meest klassieke kersttraditie. Op een koude en donkere winterdag brengen we weer wat licht en sfeer in onze huizen door de kerstlichtjes boven te halen, kaarsjes aan te steken, misschien zelfs buitenverlichting op te hangen en natuurlijk: de kerstboom op te zetten. Voor sommigen moet het kost wat kost een echte kerstboom zijn, maar je hebt ook veel kunstkerstbomen die dezelfde uitstraling (en zelfs geur) hebben als een echte kerstboom. Nepkerstbomen kan je langer gebruiken en hoef je niet elk jaar naar binnen te sleuren. Misschien toch iets om te overwegen dit jaar? En wat dacht je van enkele figuurversieringen aan de boom in plaats van de traditionele kerstballen? Zo vind je de zotste kerstfiguren zoals een koffiekop, avocadohanger, eenhoorn of peperkoekmannetje.

Kerstfilms kijken

Foute kerstfilms kijken met popcorn en een dekentje: perfect voor op kerst of een donkere winteravond. De films die op ons lijstje staan zijn The Holiday, The Family Stone en Home Alone. Wat is jouw favoriete kerstfilm? Misschien kan je dit jaar ook eens een nieuwe reeks proberen om de winterse sfeer wat op te snuiven: het nieuwe seizoen van The Crown of een Scandinavische detectivereeks is volgens ons altijd een goed idee. Kleine tip: probeer de filmavond wat specialer te maken door kerstlichtjes toe te voegen of zelfgemaakte peperkoekmannetjes te bakken. Bonuspunten voor extra kerstsfeer!

 

Een winterse wandeling

Oké, toegegeven, in België is het soms wachten op sneeuw, maar een winterse wandeling met daarna een lekker warm koffietje hoort toch echt wel bij kerst. Of misschien drink je liever een glaasje glühwein? Je kan genieten van het dichtstbijzijnde bos, maar je kan ook een nieuwe wandelroute proberen. Organiseer een uitstapje naar de Antwerpse Kempen of geniet van de open natuur in Limburg. Op de website van het agentschap voor Natuur en Bos vind je leuke tips. Ook De Schorre, het Zilvermeer of de Zwinstreek aan de kust zijn populaire bestemmingen voor winterwandelingen.

Adventskalenders openen

Kopen jullie nog adventskalenders? Of is het een traditie die wat verdwenen is? Dan is het dit jaar misschien tijd om er opnieuw mee te beginnen. Je kan namelijk vanalles kiezen: je kan een adventskalender kopen van je favoriete verzorgingsmerk, een lekkere chocolatier of er gewoon zelf één knutselen en er lieve briefjes of kleine cadeaus in verstoppen. Samen aftellen naar kerst was nog nooit zo gezellig.