Studierichtingen en hun startlonen

26 Jul 2022

Studierichtingen en hun startlonen

Het einde van het schooljaar is in zicht. Een spannende periode voor de leerlingen van het 6de middelbaar. Zij moeten namelijk voor september beslissen welke studierichting ze aan de universiteit of hogeschool willen volgen. Uiteraard is het geen goed idee om je studie te kiezen op basis van je startloon, maar het is ook niet onbelangrijk. Wij vertellen je wat meer over studierichtingen en hun startlonen.

De top 3

Bovenaan de lijst van studierichtingen met het hoogste startloon is geneeskunde. Wie dus de ambitie heeft om arts of tandarts te worden gaat hoogstwaarschijnlijk een stevige cent verdienen later. Een exact getal geven is niet eenvoudig, maar het zou ergens rond de 3300 euro bruto liggen. Volledig terecht als je het ons vraagt, aangezien ze letterlijk mensenlevens redden. 

Op plek 2 vinden we farmaceutische wetenschappen terug. Nee, mensen die farmacie studeren zijn niet enkel apothekers. Vaak zijn het ook onderzoekers in labo’s die onderzoek doen naar nieuwe medicijnen, om de moderne geneeskunde verder te helpen. Zij verdienen net iets minder, zo’n 3200 euro bruto ongeveer. 

Hierna zijn de burgerlijk ingenieurs aan de beurt. Na hun zware studies waar zowat alle wetenschapsvakken aan bod zijn gekomen, zijn ze zeer gegeerd in de bedrijfswereld. Je hoort het wel vaker dat sommige studenten al  een jobaanbieding krijgen terwijl ze nog op de universiteit zitten. Burgerlijk ingenieurs krijgen een startloon van ongeveer 2800 euro bruto.

Zijn deze richtingen niets voor jou, en ben je eerder van plan om de nieuwe advocaat in Gent te worden? Wij geven je hieronder wat extra info.

Wat met de andere richtingen?

Rechten is en blijft een heel populaire richting onder vele jongeren. Als je in de toekomst een job zoekt met je rechtendiploma op zak, dan verdien je een startloon van ongeveer 2400 euro bruto. Wie dus later de lokale advocaat in Aalst wil worden: je zit safe. Wel moeten we vermelden dat je eerst een stage moet doen aan de balie, die iets minder goed betaalt, vooraleer je kan starten als uitvoerend advocaat bij een firma.

Leerkrachten verdienen ook een mooi loon. Zo is voor de overheid werken dus geen slecht idee. Bij barema’s voor de overheid stijgt je loon minder dan in de privésector, maar je start wel hoog. Uiteraard is er dan ook nog eens een verschil tussen tijdelijk en vastbenoemd.

 

De vele handelsingenieuren onder ons hoeven ook niet te klagen. Met een startloon van 2500 euro bruto kunnen ze zonder absurde uitgaven goed rondkomen. Jobs die je met je diploma handelsingenieur doet zijn vaak ook jobs met enorme doorgroeimogelijkheden, waardoor je in de toekomst nog wel wat meer zal verdienen.

Ben je eerder geïnteresseerd in pure wetenschap of technologie? Richtingen als biologie, chemie, wiskunde, … zijn vaak iets minder populair, maar zijn zeer gegeerd in de jobwereld. 

Het is dan ook logisch dat ze een bruto startloon hebben van ongeveer 2500 euro.

Wel is het belangrijk te onthouden dat het gaat over starterslonen, naarmate je ouder wordt en meer ervaring opdoet zal je je loon zien stijgen. Wie weet groei je zelfs door tot de top van je bedrijf en heb je een loon om U tegen te zeggen. We wensen je alvast veel succes met je zoektocht!