Proef de lente met rosé

28 Apr 2021

Proef de lente met rosé

Rosé wijn is er in vijftig tinten roze, van bijna doorschijnend naar diep roze, tegen het rood aan. Niet alleen de kleuren van rosé wijn lopen uiteen, bij elke tint past een typische smaak. Nu het officieel lente is, komt de eerste warme dag die perfect is voor rosé gauw dichterbij. Daarom: hup, voordat het zover is, rosé wijn bestellen!  

Wist je dat…

  • de lichtroze kleur van rosé ontstaat doordat de wijndruiven direct geperst worden, waardoor de schil van de wijndruif weinig kleur afgeeft?  
  • rosé ook gemaakt kan worden van witte druivenrassen? Zo zijn er rosé wijnen van Pinot Grigio, een druif die van nature een roze/grijze kleur heeft en waar dus héél lichte rosé wijnen van gemaakt worden. 
  • rosé koud het lekkerst is? Een lage temperatuur zorgt ervoor dat tannines meer naar voren komen, en dat kan een rosé goed hebben. Een stevige rosé heeft de meeste en beste smaak met à 8 °C. 
  • rosé lekker is bij alle zomerse gerechten? Hieronder meer tips om rosé met gerechten te combineren. 
  • er ook rosé Champagne bestaat? Deze roze schuimwijnen zijn gemaakt van Pinot Noir-druiven en hebben vaak een práchtige kleur. Ideaal voor een verjaardagsfeestje of andere feestelijke aangelegenheid. 

Provence rosé 

Zegt u rosé, dan zegt u Provence! Het zonnige klimaat van deze streek in het zuiden van Frankrijk leent zich uitstekend voor het rijpen van rode druivenrassen als Grenache, Syrah, Cinsault en Mourvèdre, waarvan zonnige rosé wijnen gemaakt worden. Bovendien is deze streek, met zijn uitbundig schijnende zon, ook dé plek voor het nuttigen van een goed gekoeld glas rosé. Rosé uit de Provence is elegant, strakdroog met veel krokant fruit en soms wat kruidigheid.  

 

Fruitige Spaanse rosé

Als u van strakdroge bleke rosé wijnen houdt, zit u goed met een Provence rosé. Maar wilt u liever een meer fruitige en uitbundig gekleurde rosé, proef dan een Spaanse rosé. Bijvoorbeeld gemaakt van de Garnacha-druif. Deze wijnen kunnen een uitbundig fonkelende frambozenrode kleur hebben en ruiken naar rijpe aardbeien, bessen en pompelmoes.

Spijstips bij rosé

Wat mag er niet ontbreken op de boodschappenlijst als u van plan bent rosé te schenken? Het fruitige en frisse van rosé smaakt goed bij een borrel met Italiaanse antipasti zoals olijven, worst en kaas. Een zomers gerecht met veel knoflook, als home made aioli of ingelegde ansjovis? Rosé is de perfecte match, vooral wanneer het gaat om een rosé bubbel. Een avond barbecueën? En staan er vlees, gamba’s en salades op het menu? Rosé!