Hoe een ochtendroutine je productiviteit verhoogt

24 Jun 2021

Hoe een ochtendroutine je productiviteit verhoogt

De ochtendroutine. Een veelbesproken idee en een eeuwige frustratie. Voor sommigen ziet het er zo uit: vier keer op snooze drukken, een koffietje zetten, toch even in de douche springen, je tanden snel poetsen en rennen uit de deur. Voor anderen is het dan weer dit: kinderen wakker maken, aankleden en toch even roepen dat ze zich moeten haasten, afzetten aan school en in de file je haar even goed leggen op weg naar het werk. Wat als we je nu ook kunnen zeggen dat je ochtend er zo kan uitzien: opstaan met de zon op je snoet, de vogeltjes horen fluiten en na een gezellige douche je favoriete kleren aandoen en je dag starten met de zalige geur van koffie?

Waarom een ochtendroutine belangrijk is

We hoeven je niet te zeggen dat elke ochtend starten met een veel stress, frustratie in de file of eindeloze discussies met je kinderen niet het recept is voor een goede dag. Een goede ochtendroutine is dus erg belangrijk, en niet alleen voor je mentale gezondheid, maar ook voor je relaties met je gezin of vrienden en je stress levels. Een goede en ordelijke start van je dag zorgt er namelijk voor dat je vertrouwen krijgt in jezelf, en in je kunnen. Je zegt tegen jezelf: ik kan het vandaag. Kleine productieve stapjes in je ochtendroutine, zorgen voor het vertrouwen dat je ook de andere ‘stappen’ van de dag aankan. Als een stressvolle ochtendroutine plaatsmaakt voor een moment van rust en reflectie, haal je je stress ook enorm naar beneden. En een dag met minder stress, is de belangrijkste eerste stap naar een productiever en duurzamer werkritme.

Hoe hoor je de vogeltjes fluiten

Droom jij dus ook al van zo’n zalige ochtendroutine? De eerste stap is dus om voor jezelf te bepalen wat werkt voor jou. Heb jij nood aan een moment om de krant te lezen, even te sporten, te genieten van Nespresso koffie of een uitgebreid ontbijt klaar te maken of je gedachten of doelen van de dag neer te schrijven? Eens je je persoonlijke doelen weet, is de tweede stap om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om ze te realiseren. Besteed dus best tussen een half uur en een uur aan je ochtendroutine. Druk dus niet op de snooze knop, zit ’s avonds niet eindeloos op je gsm en sta wat vroeger op. En als je je tijd echt goed wil benutten, kan je ook je kleren de dag ervoor al klaarleggen of je Starbucks Nespresso cups en cornflakes al op tafel zetten voor de dag erna.

Een voorbeeld van een goede routine

Iedereen zijn ochtendroutine is dus anders. Toch wat nood aan inspiratie? Hier is ons voorbeeld van een ochtendroutine. Sta een 40 minuten vroeger op dan anders en drink eerst een goed glas water. Dek je bed en doe de gordijnen open. Kruip in de douche waar je wat eucalyptus hangt om je te kalmeren en drink je koffie terwijl je je klaarmaakt voor de dag. Kies voor een makkelijk maar voedzaam ontbijt met yoghurt, rood fruit en granola en neem 10 minuten de tijd om je voor te bereiden op de dag. Dit kan zijn door even te stretchen, een boek te lezen of wat ademhalingsoefeningen uit te voeren. Wandel een stukje naar je werk zodat je ook al wat beweging en buitenlucht hebt in de ochtend. Hoor jij na enkele dagen ook de vogels al fluiten?