Hoe bescherm je jezelf tijdens het verbouwen

28 Mar 2022

Hoe bescherm je jezelf tijdens het verbouwen

Je hoort het wel eens: tijdens het verbouwen heeft iemand een steen op zijn schoen gekregen en heeft zo zijn teen gebroken. Gevolg: de deadline voor de verbouwing schuift met twee maanden op. Hoe zorg je er nu voor dat je geen vertraging oploopt door een ‘stom’ ongeluk?

Voorzorgen nemen

Wie al vaak heeft verbouwd, zal het beamen. Je bent maar beter voorzichtig wanneer je die muur sloopt of die deur uitbreekt. Vaak weet je niet hoe de vorige eigenaars de constructie hebben gemaakt of uit welke materialen ze bestaan. Daarom is het belangrijk om steeds op voorhand de risico’s in te schatten. Dit doe je door bijvoorbeeld de oude plannen te raadplegen en te bekijken welke keuzes werden gemaakt bij de opbouw.

Jezelf beschermen

Het dragen van een helm is misschien iets dat je enkel op grote bouwwerven zou verwachten, maar niets is minder waar! Bescherm jezelf door zoveel mogelijk om de risico’s te beperken. Zorg voor goede werkkledij van workwear zodat je je optimaal beschermt. Denk hierbij aan een werkbroek met verstevigingen op de knieën voor een optimale kniebescherming. Ook een cargozak op het been om je gsm en gereedschappen weg te bergen, is geen overbodige luxe wanneer je volop aan de slag gaat.

Goede werkkledij zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid en biedt de nodige bescherming.  Ook een wollen sweater is vaak geen overbodige luxe in vochtige en koude omstandigheden. Ze reguleren het vocht en bieden voldoende warmte in koude omstandigheden. Je kiest het beste voor duurzame materialen zodat ze ook een hele tijd meegaan, liefst gedurende de volledige verbouwing. Bovendien zal je de kledij regelmatig willen wassen en dan is een goede kwaliteit super belangrijk.

Oor en oog

Vergeet ook niet om gehoorbescherming te dragen tijdens het klussen. Om beschadiging en vervelende effecten aan het gehoor op lange termijn uit te sluiten, kun je beter gehoorkappen of oordopjes dragen.  Bij het slijpen is een veiligheidsbril aangewezen voor de bescherming van je ogen. 

Op de werkvloer

Op een werf kunnen er verschillende dingen foutlopen. Daarom wordt het belang van werkschoenen vaak onderschat. Kies voor exemplaren waar draagcomfort en veiligheid hand in hand gaan zoals bij de werkschoenen van safety jogger. Wanneer je bijvoorbeeld voor veiligheidslaarzen kiest, kunnen scherpe voorwerpen de buitenzool niet doordringen en bovendien zijn ze slijt- en slipvast. Maar ook lagere modellen met stalen tip bieden extra bescherming op de werf. Geen overbodige luxe dus als je begint met verbouwen, want voor je het weet schiet iets uit je handen.