Heb ik een credit management tool nodig voor mijn webshop?

23 Jul 2021

Heb ik een credit management tool nodig voor mijn webshop?

Het is de nachtmerrie van elke startende ondernemer: klanten die niet betalen. Je verliest er heel wat tijd mee: herinneringsfacturen uitsturen, uitzoeken wie wanneer moet betalen. Gelukkig betalen de meeste van je klanten natuurlijk gewoon netjes op tijd en ook aan die uitzonderingen op de regel kan je iets doen. Met behulp van credit management vat je de koe bij de horens en hoef jij je geen zorgen meer te maken over openstaande facturen. 

Wat is dat credit management?

Credit management heeft onder meer als doel je DSO te verlagen. DSO, zeg je? Days Sales Outstanding, of simpelweg de gemiddelde periode dat facturen openstaan. Daarnaast omvat het alles wat met facturatie te maken heeft: achteraf betalen, achterstallige facturen, betalingsherinneringen enzovoort. Maar ook klanttevredenheid en klachtenmanagement tellen hier mee. Voor online betalen is het een echte must.

Credit management tool

Heb je een aantal leveranciers en een aardige hoeveelheid klanten? Dan is een credit management tool bijna niet weg te denken uit je business. Het hele proces automatiseren zal je heel wat kopzorgen besparen. Alle nodige data gecentraliseerd op één plek, een handige en gebruiksvriendelijke interface en automatische facturatie maakt van credit management een fluitje van een cent. Het bespaart je een hele hoop administratie en laat dat nu net zijn waar jij een hekel aan hebt. Want die tijd kan je toch beter in de optimalisatie van je product of je webshop investeren? Precies, en met een credit management tool is dit ook echt mogelijk. Sommige betaalproviders bieden ook naast betaalmethoden zoals ING Homepay en de Belfius-betaalknop een credit management tool aan. Daarbij is tot in de puntjes geregeld, je kiest zelf in hoeverre je wil automatiseren, volledig of gedeeltelijk. Afhankelijk van je doelgroep en je core business kan je bij een payment service provider zelfs de tone of voice en soort communicatie bepalen. Wil je je herinneringen via SMS, mail of brief versturen? Aan jou de keuze, makkelijk toch?

Wanneer heb ik een credit management solutions nodig?

Doorgaans praten we vanaf 100 debiteuren, maar minder kan zeker. Doe jij alles nog handmatig via Excel en verstuur je je herinneringen nog gewoon via Outlook? Als je webshop straks gaat uitbreiden, dan is dit echt niet meer vol te houden. Het overzicht raak je langzaam kwijt, met alles gevolgen van dien: tijdverlies leidt tot frustraties en frustraties zuigen je energie weg. Het zal je waarschijnlijk niet onbekend zijn.

Het grote voordeel van een credit management tool? Het verlicht het werk en het kan het hele betalingsproces inclusief alle betaalsystemen in goede banen leiden.