Engerlingen bestrijden, zo doe je dat!

18 Nov 2020

Engerlingen bestrijden, zo doe je dat!

Heb je een prachtige tuin met een mooi groen grasveld, maar is je grasveld in mum van tijd een ravage geworden? Grote kans dat je last hebt van engerlingen! Nu kan je misschien denken wat zijn engerlingen. Een engerling is een larve van verschillende soorten bladsprietkevers. Een veel voorkomende engerling in de tuin is de meikever. Ze kunnen ongeveer 4 tot 5 cm groot worden. Maar je wilt voornamelijk nu weten hoe je van engerlingen af komt, in dit artikel leg ik je uit wat je kan doen om je grasveld mooi groen te houden en te krijgen.

Schade aan je gazon door engerlingen

De engerlingen in je gras nemen veel schade met zich mee. De larven voeden zich met de wortels van het gras. Hierdoor krijgt het gazon weinig vocht en voeding, hierdoor verliest het gras zijn groene kleur. Verder vinden vogels engerlingen een lekker hapje, hierdoor zullen ze  je hele gras om hoop halen om de engerlingen te vangen. Vogels die graag engerlingen eten zijn: merels, spreeuwen, kraaien en roeken. Wanneer je deze vogels veel in je tuin ziet rondvliegen, weet je dat je last hebt van engerlingen. Vaak is het al te laat en is het herstel van je gazon onherstelbaar. Hiervoor moet je nieuwe graszoden aanleggen om weer opnieuw een groen gazon te krijgen.

Hoe leeft de engerling

De engerling is een larve van een kever. Deze kever komt in het voorjaar april/juni tevoorschijn. In het voorjaar gaan ze op zoek naar voedsel en gaan ze zich voortplanten. Hierbij gaan ze eitjes leggen in het gras, uit deze eitjes zullen na vier tot zes weken larven geboren worden. Deze larven noemen we dus de engerlingen. Ze gaan direct aan de slag met het eten van de wortels van je gazon, in de winter valt er niks meer te eten en gaan ze diep onder de grond zitten. Hier overwinteren ze, wanneer de bodem weer opwarmt in het voorjaar zullen ze weer tevoorschijn komen. Daarna zal de hele cyclus weer opnieuw beginnen.

Bestrijden van engerlingen

Je hebt verschillende opties om de engerlingen van je groene gazon weg te jagen. Je kunt ze bestrijden op biologische en chemische manier. Engerlingen bestrijden is nog niet zo makkelijk. Het zijn er vaak veel en kunnen ook onder het oppervlakte van je gazon zitten. Vaak wordt de bestrijding uitgevoerd tussen juni en oktober, dit is de tijd wanneer engerlingen de meeste schade kunnen toebrengen aan uw mooie gazon. 

Biologische bestrijding

Voor een  natuurlijke bestrijding zijn er aaltjes tegen engerlingen te gebruiken. Dit zijn microwormen, eigenlijk parasieten, die in de engerlingen kruipen en ze verdoven. Daarna voeden ze zich met de dode larven van de engerlingen. Nadat ze de ene engerling hebben opgeruimd, gaan ze door naar de volgende. Dit is een betere manier voor de natuur dan chemische bestrijding te gebruiken. Met aaltjes vormt er zich een natuurlijke cyclus waarbij de aaltjes de engerlingen opeten en verteren.