Een te lange levertijd? Dan is een stockwagen een oplossing

18 Jan 2022

Een te lange levertijd? Dan is een stockwagen een oplossing

Veel nieuwe auto’s lopen vertragingen op, zo is er sprake van minstens een jaar wachttijd bij sommige modellen, en daar zit - je raadt het goed - covid-19 voor iets tussen. Maar de pandemie is niet de enige schuldige, ook de elektrische chips liggen mee aan de basis voor deze vertraging. Wat loopt er nu mis en voor welke wagen ga je best wel?

Wat loopt er mis?

Door de pandemie covid-19 zijn fabrieken en productiesites voor een lange tijd gesloten geweest. Zo was er op het ergste moment tijdens de crisis een sluiting van 90% van de fabrieksites. De vertraging die we toen op liepen, is vandaag nog steeds niet opgelost. Zelfs deze herfst werden er nog fabrieken gesloten door een covid-uitbraak, zoals de Audi-fabriek in Vorst. Niet enkel de fabrieken, maar ook de leveringen van auto’s lagen stil door de pandemie. Niet enkel de coronacrisis is de boosdoener, er is namelijk ook gewoon een gebrek aan onderdelen. Het fameuze ‘chiptekort’ legt pijnlijk bloot dat het aanbod de grote vraag naar elektrische wagens, computers, televisies en smartphones niet kan bijhouden. En snel zal het niet opgelost worden: de grote fabrikanten Volkswagen, BMW en Daimler gaven in september nog aan dat we ook in 2022 met een tekort aan halfgeleiders, essentiële onderdelen van computerchips zullen zitten. Als reactie hierop zijn autofabrikanten ook zelf gestart met chipfabrieken te openen en zullen ze in de toekomst nog meer op chipontwikkeling inzetten.

Welke modellen kan je wél nog kopen?

Nieuwe wagens worden duurder en duurder, zeker nu het aanbod niet kan volgen. Ook kan je bij een nieuwe wagen niet meer alle opties kiezen door de schaarste. En natuurlijk zit je met de lange levertijden, wat niet handig is wanneer je dringend een nieuwe wagen nodig hebt. Een goede oplossing is om een stockwagen of tweedehandsauto te kopen. Een stockwagen is een toonzaalmodel, vaak met veel snufjes en zonder kilometers, die je aan een lagere prijs kan kopen. Zo is een stock vw zeker een goede optie: denk maar aan een Volkswagen Golf VIII of Volkswagen Taigo. Je kan ook een tweedehandswagen via een garage kopen. Vaak heb je nog enkele jaren garantie, staan er niet zo veel kilometers op de teller, en is het nog een recent model. Een Audi Q2 tweedehands kopen, is dus geen slecht idee: het is een perfecte gezinswagen, met een goed vermogen en een Euro 6-klasse.