De positieve effecten van een goede nachtrust
01 Sep 2022
We weten allemaal dat een goede nachtrust wonderen kan doen. Maar wat zijn nu juist de voornaamste positieve effecten van een heerlijk nachtje slaap? Wij sommen ze even voor je op!
Je immuunsysteem
Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je immuunsysteem beter werkt. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen die slecht slapen, vaker en langer ziek kunnen worden. Ook zorgt slaap ervoor dat je rapper herstelt als je ziek bent. Dit komt doordat je in je slaap antistoffen aanmaakt die een positieve invloed hebben op je immuunsysteem. Alleen al om deze reden is het de moeite om je lokale beddenwinkels af te gaan, op zoek naar het best ondersteunende en meest comfortabele bed.
Goedgezind de dag inzetten
Het is geen geheim dat iemand die slecht heeft geslapen wel eens met het verkeerde been uit bed kan stappen. Dit heeft dan ook een reden. Als je langdurig te weinig slaapt creëer je een slaaptekort. Dit gaat ervoor zorgen dat de aanmaak van je stresshormonen stijgt, waardoor je met meer stress opstaat en bijgevolg slechtgezind bent. Wil je dus liever je dag met een positieve mindset beginnen? Begin dan alvast met een goede nachtrust.
Meer seks
Dat je meer seks gaat hebben als je een goede nachtrust hebt gehad, heb je zelf in de hand. Wat wel bewezen is, is dat je alleszins meer zin gaat hebben in seks na een goed nachtje slaap. Meer stress betekent meestal minder slaap, en dit heeft een invloed op je libido. Merk je dus dat je libido de laatste tijd wat laag is door een tekort aan slaap? Tijd om wat slaap in te halen dan. Misschien is het nodig om nieuwe dekbedden te kopen samen met hoofdkussens en lakens? Jij en je (toekomstige) bedpartner(s) zullen het appreciëren om in kwalitatief materiaal te slapen!
Goed voor het geheugen
Als er iets is dat het geheugen bevordert, dan is het slaap. Voor al die studentjes die heel de nacht door studeren, het is niet the way to go. Zo blijkt uit een onderzoek op muizen dat je tijdens je slaap nieuwe verbindingen maakt tussen je hersencellen, in het specifiek je neuronen, waardoor je makkelijker zaken zal onthouden. Ga dus volgende keer maar op tijd slapen als je de dag erna een examen hebt. Wie weet haal je wel een 20 op 20?