De meest voorkomende vijvers

05 Feb 2021

De meest voorkomende vijvers

Als je een vijver wilt aanleggen moet je wel rekening houden met een aantal zaken, het is namelijk belangrijk dat er een goede basis voor een vijver is. Maar eerst is het belangrijk om te beslissen wat voor vijver je graag zou willen hebben. In dit artikel ga je vertellen wat voor soorten vijvers er allemaal bestaan en hoe je het beste een vijver kan gaan aanleggen. 

Verschillende soorten vijvers

Er zijn vele soorten verschillende vijvers en elke vijver heeft ook weer zijn eigen kenmerken. Nu je van plan bent om een vijver aan te leggen, is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt in wat voor soort vijver je zou willen aanleggen. Ik zal een korte beschrijving geven van de meeste voorkomende vijvers. Je kunt kiezen voor een biologische vijver hierbij laat je de natuur zijn gang gaan. In deze vijver komen kikkers en salamanders voor en platen. Bij deze vijver is een vijverpomp, filter en chemische middelen niet nodig, het is de bedoeling dat je de natuur zijn gang laat gaan. Je kunt ook kiezen voor een plantenvijver, hierbij draait het om planten en waterplanten. In plantenvijvers komen nauwelijks tot geen vissen voor. Je kunt ook kiezen voor een siervijver hierbij is het gewoonlijk om mooie sierplanten te hebben en opvallende visjes. Het is belangrijk om het water wel helder te houden, hierdoor creëer je een mooi beeld in je tuin. Bij een spiegelvijver is het water gelijk aan de vloer van je tuin, hiervoor moet je wel diep graven. Wanneer de zon schijnt zie je een mooie weerspiegeling op het water. Je kunt er ook voor kiezen om een zwemvijver aan te leggen in je tuin, het ziet eruit als een vijver maar je kan er gewoon in zwemmen. De laatste vijver die we bespreken is een visvijver, deze vijver is alleen bedoeld voor vissen en geen planten.

Vijver aanleggen

Het is verstandig om je vijver aan te leggen in het voorjaar, hierdoor heb je de kans om een biologische evenwicht op te bouwen. Je kunt een vijver ook in het najaar aanleggen, alleen heb je dan wel de kans dat de begroeiing van planten pas volgend jaar gebeurd. Het is belangrijk dat je goed bedenkt waar je de vijver in je tuin wilt hebben. Daarna kan het graven beginnen, het is belangrijk dat je na het graven vijverfolie aanlegt. Dit is namelijk een van de meest gebruikte materialen bij het aanleggen van een vijver. Vijverfolie is makkelijk aan te leggen, en goedkoop in aanschaf. Je kunt uit twee verschillende vijverfolie kiezen namelijk:  PVC folie of de EPDM rubberfolie. Ik zou je aanraden om EPDM rubberfolie te kiezen aangezien het rekbaar, duurzaam en sterk is.