De beste wijnen bij Aziatisch eten

27 May 2021

De beste wijnen bij Aziatisch eten

Het combineren van wijn en de Aziatische keuken is niet hetzelfde als wijn combineren met de Europese keuken. Traditionele wijnstijlen ontwikkelden zich samen met Europees voedsel en Europese smaken, waardoor het combineren van wijn over het algemeen eenvoudig is.

In de Aziatische keuken is wijn niet altijd een traditioneel begeleider geweest, en het maken van een combinatie kan dus een beetje uitdagender zijn. Toch kan de juiste combi uw Aziatische maaltijd naar een hoger niveau tillen. Het is een kwestie van harmonie en evenwicht binnen de context van hete, zure, zoute en zoete spijs sensaties. We geven u graag enkele tips. 

  • Ga voor fris wit

In de Aziatische keuken zijn veel pittige gerechten te vinden. Hoewel het afhankelijk is van de kruiden en smaken van een gerecht, geldt als algemene regel dat frisse, fruitige en niet al te aromatische wijnen heerlijk zijn bij pittige gerechten. Denk aan een frisse Riesling of een Gewürztraminer. Vermijd liever houtgerijpte witte wijn

  • Kies een wijn met een hoge zuurgraad

De beste wijnen voor bij Aziatische gerechten zijn hoog in zuren. Frisse zuivere wijnen met veel zuren hebben een verfrissende levendigheid die een geweldig tegenwicht vormt voor de smaken in de Aziatische keuken. Sauvignon Blanc, met zijn doordringende zuurgraad, is een goede match. Dat geldt ook voor Pinot Grigio, Spaanse Albariño en mousserende wijnen. 

  • Fruitig en aromatisch

Aromatische wijnen met uitgesproken fruitaroma’s gaan heel goed samen met aromatische gerechten. Denk aan Rieslings uit Duitsland, Oostenrijk, de Elzas en Australië. 

  • Liever rood? 

Liever een rode wijn? Kies dan een wijn uit met een niet al te hoog tanninegehalte zoals Cabernet Sauvignon. De tannines zullen anders botsen met de sterke smaken en uiteindelijk bitter smaken. Rode wijnen met weinig tannines en veel fruit smaken kunnen heerlijk zijn. Gamay (Beaujolais) is fantastisch, helemaal als je hem eerst een uurtje koud legt. Spaanse Grenache is wat voller maar kan ook heel goed werken. 

  • Olé, Rosé 

Vergeet de rosé wijn niet. Deze heerlijke wijnen smeken bijna om gecombineerd te worden met de sterke, kruidige Aziatische smaken. In bijna elk groot wijnland worden tegenwoordig goede rosés gemaakt. En, wat misschien wel de beste combinatie van allemaal is, probeer eens een mousserende rosé wijn.