Benodigdheden om te kunnen paardrijden

26 Jul 2022

Benodigdheden om te kunnen paardrijden

Voordat je kan starten met paardrijden, zijn er een aantal zaken die je voor jezelf en voor je paard moet aankopen. Pas als je al deze spullen hebt aangekocht, kan je op een veilige manier beginnen met paardrijden.

Zorg voor de juiste outfit

Voor jezelf is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste kledij aankoopt voor het paardrijden. Wat de broek betreft, is het aan te raden om een echte paardrijbroek te kopen. Heb je hier niet meteen budget voor, kies dan voor een strakke broek die toch voldoende elastisch is en waar geen naden in verwerkt zijn. Naden kunnen schuren aan de binnenkant van je benen tijdens het rijden. Kies daarnaast voor een bovenstuk dat strak genoeg zit zodat een eventuele instructeur kan controleren of je goed op je paard zit. Kledij dat wappert in de wind kan een paard bovendien doen schrikken. 

 

Daarnaast is het belangrijk om een paardrijcap te dragen. Een paard kan altijd onverwachte bewegingen maken waardoor je je evenwicht verliest en van je paard valt. Met zo’n cap is je hoofd voldoende beschermd. Kies voor een cap die goed past bij de vorm van je hoofd en die een kinband heeft. 

Wat schoenen betreft, zijn echte rijlaarzen natuurlijk aan te raden. Ga nooit met gewone sneakers paardrijden. Laarzen zorgen voor een betere houding en zorgen er ook voor dat je stevig in het zadel blijft zitten. Doordat je tijdens het rijden ook wat schokken krijgt te verduren is een goede versteviging van je enkels en scheenbenen belangrijk. 

Belang van halsters

Wanneer je een paard hebt, heb je ook een halster nodig. Het wordt gebruikt om je paard eenvoudig in de hand te houden. Het halster kan je combineren met een halstertouw waarmee je je paard kan begeleiden tijdens het wandelen. Het touw kan je ook ergens aan vastmaken zodat je paard niet kan weglopen. De meeste halsters zijn van leer gemaakt omdat deze niet snel kapot gaan wanneer er kracht op komt. Bovendien schuurt het ook niet, wat het aangenaam maakt voor de dieren. Was je halster regelmatig met zadelzeep en vet het nadien ook terug in om een langdurig gebruik te verzekeren. Wil je het helemaal compleet maken? Dan kan je ook een naamplaatje kopen om het halster te personaliseren voor je paard. 

 

Een tweede element dat je zeker moet aankopen is een singel. Dit wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat het zadel op zijn plaats wordt gehouden. Welke singel je moet aankopen hangt ook af van de functie van het zadel. Zo heb je onder meer een springsingel of een dressuursingel. Een springsingel is meestal langer dan een dressuursingel. Zorg dat je correct opmeet welke maat je nodig hebt zodat de singel zeker past zonder enige irritatie voor je paard.