Tuinafscheidingen en schutting, kies voor duurzaamheid

19 Oct 2020

Tuinafscheidingen en schutting, kies voor duurzaamheid

Het verschil in schuttingen kunnen behoorlijk uit een lopen. Het is belangrijk dat u van te voren weet wat voor kwaliteit u verwacht van uw schuttingen.Wilt u een schutting die uw tuin goed afschermt tegen tocht of gluurders, of wilt u juist schuttingen waar u zelf ook een beetje doorheen kunt kijken? Dit bepaalt voor een deel welk materiaal u voor uw schutting gaat of kan gebruiken. Er is zo veel keuze in materialen, maar of u nu kiest voor hout, kuststof, metaal het is om van te voren naar u budget te kijken. De prijzen van de verschillende soorten schuttingen worden grotendeels bepaald door de materiaal keuze.

Een Schutting van een klimop of coniferen zijn vaak goedkoper dan hardt houten schuttingen zoals bankirai, en elk materiaal heeft ook weer zijn voor en nadeel. Het kan zo maar zijn dat u goedkope schuttingen laat plaatsen terwijl deze na een aantal jaar vervangen zullen moeten worden. Dan bent u qua prijs misschien wel duurder uit, dan een schutting die duurzaam is en kwaliteit heeft en een flink aantal jaar zal kunnen blijven staan.

Waar u zeker rekening mee moet houden is of u zelf in staat bent om de schuttingen te plaatsen, of dat u daar iemand voor in zal moeten huren zoals een hoveniersbedrijf. Zorg dat u nooit voor verrassingen komt te staan. De goedkoopste schuttingen met een mindere kwaliteit, zijn de schuttingen die u zelf kunt plaatsen. Denk hierbij aan natuur schuttingen zoals coniferen, of schutting panelen van bijvoorbeeld (geschaafd) van vurenhout,grenen of een bamboe schutting.

Verschillende materialen

U kunt ook gaan voor panelen van hardhout, de prijzen van hardthout liggen wel iets hoger, maar hardhout is wel duurzaam en gaat veel langer mee. De goedkoopste paneel schuttingen van vurenhout zal men vaak ook nog zelf moeten beitsen en elk jaar moeten onderhouden, om ze zo weerbestendig te maken.

Naast de houten schuttingen en groene schuttingen, kan met ook kiezen voor andere apparte materialen zoals kiezels,metaal of zelfs beton. Hiervan liggen de prijzen weer hoger als bij de schuttingen van hardhout, en vaak is er bij de zwaardere schuttingen van bijvoorbeeld metaal ook een fundering nodig van beton zodat het geheel niet verzakt in de zachte grond.

Schutting laten plaatsen

Er komt heel wat bij kijken om een schutting te laten plaatsen of u dit laat doen of zelf wilt uitvoeren. Met een erkend bedrijf is dat echter geen probleem en zo geregeld. De prijs wordt van te voren bepaald (vaak per str meter) en het materiaal wordt gebruikt wat de bewoner wenst.

Om te beginnen is het van belang van de schutting, dat de palen, waaraan de schutting vastzit en zijn steun heeft, waterpas, op de juiste afstanden en stevig in de grond komen te staan. Daarna moeten de schuttingpanelen vakkundig aan de palen vastgezet worden. De opening (tuindeur) in de schutting moet makkelijk te openen en te sluiten zijn.

Schroefgaatjes kunnen water opvangen en zo zorgen voor rot hout, te lange schroeven zouden gevaarlijk kunnen zijn voor mensen die langslopen en zichzelf bezeren. Zo zijn er dus verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden.