Hoe voorkom ik dat mijn scooter gestolen wordt?

17 Oct 2020

Hoe voorkom ik dat mijn scooter gestolen wordt?

Scooterdiefstal is een veelvoorkomend probleem, vooral in de grote steden worden er jaarlijks duizenden scooters gestolen. In 2011 zou het gaan om 17.000 scooters die ongewild van eigenaar wisselden. Het vervelende van dit probleem is dat het in de meeste gevallen makkelijk voorkomen kan worden. Door de aanschaf van een goed slot en het in acht nemen van een aantal simpele maatregelen wapent u zichzelf eenvoudig tegen scooterdiefstal. En het hoeft echt niet duur te zijn!
U moet er niet aan denken dat uw scooter gestolen wordt. Veel mensen hebben niet alleen de aanschafprijs geïnvesteerd, maar hebben daarnaast ook nog eens hun scooter getuned met nieuwe scooter onderdelen. En dit loopt in sommige gevallen op in de duizenden euro’s.

Preventie is het belangrijkste

Op het moment dat de diefstal plaatsvindt bent u in de meeste gevallen niet aanwezig. Daarom is preventie het toverwoord. Woont u in een rustig dorp? Dan kunt u met een stuurslot al een heel eind komen. Wanneer u echter in een stad woont lachen de meeste dieven hierom. In dat geval is het verstandig om sowieso meer dan een slot te gebruiken. We adviseren om een schijfremslot en een kettingslot te gebruiken. Een schijfremslot alleen is in de meeste gevallen zeker niet genoeg! Maar hoe weet u nu welk slot u moet kiezen?

Een goed slot uitkiezen

Stichting ART houdt zich in Nederland bezig met het keuren van sloten. Zij kennen een aantal sterren toe aan een slot op basis van hoe moeilijk het voor de dieven is om het slot open te breken. Een ART slot met één ster is leuk voor een fiets of voor een stepje, maar daar gaat u uw scooter natuurlijk niet aan vastleggen. Een ART 5 slot is voor zeer dure motoren, en dat is eigenlijk overkill voor uw scooter. Deze sloten zijn ook behoorlijk zwaar en voor de doorsnee scooterrijder niet handig om steeds mee te zeulen. De meeste scooterrijders kiezen daarom voor een ART3 of een ART4 slot. Deze sloten zijn niet te zwaar en redelijk betaalbaar. Voor iemand die verkeerde bedoelingen heeft met uw scooter zijn ze niet makkelijk open te breken. Let naast de ART keuring ook op de corrosiebestendigheid en de duurzaamheid van het slot.