Het beste bier van de wereld.

17 Oct 2020

Het beste bier van de wereld.

Velen zien het naast een toeristische attractie, als een verfrissend tussendoortje; het bier uit Westvleteren, te België. Voor bierliefhebbers een fenomeen, voor anderen wellicht een onbekend drankje. Het bier wordt bijna nergens verkocht en het wordt enkel in de abdij van Sint-Sixtus gebrouwen. Uniek kunnen we het dus in ieder geval wel noemen! In dit artikel gaan we kijken naar de oorsprong van dit unieke bier, de plekken waar het wordt verkocht en extra interessante weetjes.

Om te kijken waar de oorsprong van het bier uit Westvleteren ligt, gaan we terug naar 1831. In dit jaar trok de prior van het pas gestichte klooster op de Katsberg met een aantal van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus na een ruzie binnen het voormalige klooster van de prior. In deze bossen leefde de kluizenaar Jan-Baptist Victoor, in alle eenzaamheid. Het was niet de eerste keer, dat een prior richting deze bossen trok om een nieuw klooster te stichtten, voor die tijd waren er namelijk al drie kloosters gevestigd geweest op nagenoeg dezelfde plaats als waar men zich nu wilde gaan vestigen. Op deze plek ligt dan ook de oorsprong van het eerste biertje!

Toen men in 1831 begon met de bouw van dit nieuwe klooster, kregen bouwvakkers het recht op twee glazen bier per dag, zo werd zelfs wettelijk vastgelegd. Om op de kosten voor deze opmerkelijke vergoeding te besparen, besloten de paters van het nieuwe klooster de drank zelf te gaan brouwen. Hoewel dit een van de eerste bieren was uit het gebied, was het nog niet het Westvleteren bier, dat we vandaag de dag drinken. De bouwvakker moesten dus geen westvleteren 12 kopen.

Dit bier had namelijk een alcoholpercentage van amper twee procent, nauwelijks te vergelijken met de drank die we nu kennen. Vele jaren later besloten de paters trappist te brouwen om ook in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en het te kunnen verkopen aan mensen in de nabijheid van het klooster.