Een huisje in de tuin

17 Oct 2020

Een huisje in de tuin

De zomer kan niet lang genoeg duren! Lekker in de laatste zonnestralen in de tuin zitten en tot lang na zonsondergang kunnen genieten van het zwoele zomerweer. In de tuin zitten in je T-shirtje is er voor koukleumen als ik helaas bijna niet meer bij. Dit jaar heb ik bedacht dat ik iets in de tuin wilde om mijn zomer te kunnen verlengen. Semi-buitenzitten. Buitenzitten voor mietjes.

Tuinhuizen

In de tweede helft van de achttiende eeuw kwam de Engelse tuin in de mode. Een tuin zonder de symmetrie van eerst en zonder beeldhouwwerken. De landschapstuin moest romantiek uitstralen en had een parkachtige uitstraling. Gras, afgewisseld met planten en bomen, het liefst op heuvelachtig terrein. In die tuinen werden bouwwerkjes neergezet. Een theehuisje uit China, een klein kluizenaarshutje, een grot of een huisje in Turkse stijl. Deze bouwwerkjes noemde men follies en moesten het wandelplezier en de beleving vergroten. Met de komst van de Engelse landschapstuin zijn de eerste ‘tuinhuisjes’ in Nederland gekomen.

De tuinhuizen van nu worden gemaakt van verschillende soorten hout of van kunststof. Het meest gebruikte hout voor tuinhuisjes is vuren. Het is een vrij goedkope houtsoort die, na beitsen of impregneren toch lang meegaat. Wil je een huisje met een langere levensduur? Dan kun je beter kiezen voor douglas of voor eikenhout. Tuinhuisjes zijn immens populair. Het gemak van een extra opbergplek voor de tuinstoelen is onweerstaanbaar. Bovendien geeft een tuinhuisje iets idyllisch in de tuin.

Maar mijn droomhuis bestond volgens het internet niet. Als ik een tuinhuis wilde, dan moest dat wel een heel bijzonder tuinhuis worden. Geen doorsneehuisje, maar een op maat gemaakt huisje.

Blokhut

En toen ontdekte ik de blokhut. Traditioneel komen deze huisjes uit Scandinavië en berggebieden in Europa. Wat is het verschil precies tussen een blokhut en een tuinhuis? De blokhut is een eenvoudig, klein huisje gemaakt van op elkaar gestapelde boomstammen. De stammen ‘grijpen’ bij de hoeken in elkaar en daardoor ontstaat er een stevig skelet. Het dak steekt een beetje uit, zodat er minder snel rot ontstaat boven het dak. De houten balken zorgen voor een prima isolatie.

Het tuinhuis is kleiner (hoewel dat natuurlijk allemaal aan te passen is) en is vaak een prefab huisje. Zoals eerder gezegd kan een tuinhuis van hout zijn, maar ook van kunststof. Door de dunne planken die gebruikt worden als wandjes is het slecht te verwarmen.

Ik wilde een traditioneel hutje dat ik kon gebruiken om binnen te zitten in de tuin als buiten me te koud werd. De blokhut leek me ideaal. Bij blokhuttenspecialist De Bever kon ik zelf bepalen hoe groot ik de blokhut wilde hebben, welke vorm het dak moest hebben en of ik er nog een terrasje voor wilde. De foto’s komen ook van hun website vandaan.

Dus mocht u me zoeken deze herfst; ik zit lekker in de tuin!

Fijne herfst!