Betrouwbaarheid van LED lampen steeds beter

17 Oct 2020

Betrouwbaarheid van LED lampen steeds beter

Nadat mensen in 2012 wat voorzichtig en huiverig overstapten van gloeilampjes, onze oude peertjes, naar ledlampen, werden er vragen gesteld over de kwaliteit van de verkrijgbare ledlampen. Er is immers een overweldigend aanbod maar het is voor consumenten vaak niet eenvoudig om te zien of de lampen kwalitatief ook daadwerkelijk aan hun eisen voldoen. In 2013 zijn er steeds meer mensen met (positieve) ervaringen met led’s die daardoor ook overwegen om steeds meer lampen in huis te vervangen voor een led alternatief.

Verschil in kwaliteit bij ledlampen

Er is een groot onderscheid te maken tussen de verschillende leveranciers die de fabrikanten van led lampen voorzien van de echte led’s, de zogenaamde SMD’s. Er zijn vele verschillende fabrikanten van deze SMD chips waarvan Epistar, Sharp en CREE de meest voorkomende zijn. Epistar is daarvan de goedkoopste. Sharp en CREE zijn een flink stuk duurder maar kunnen nauwer de originele kleur van de gloeilamp op een betrouwbare manier benaderen. Bij Epistar worden LED’s vaak geleverd in een bepaalde range aan kleuren. Denk daarbij aan 2700K – 3000K. Het kan dus zijn dat de lampjes die je hebt aangeschaft niet allemaal over exact dezelfde kleur licht beschikken. Dat is natuurlijk vervelend.

En de andere merken led’s dan?

De merken Sharp en Cree doen het wat dit betreft beter, maar zijn ook echt een stuk duurder. Wellicht niet zo van belang voor een lampje in het toilet of de garage, maar wellicht wel bij het verlichten van een woonkamer. Bovendien hebben we het afgelopen jaar de ontwikkeling en introductie van de zogenaamde powerled gezien. Dit is een enkele led die veel licht kan geven, waar voorheen nog meerdere losse SMD’s nodig waren. Dit zorgt voor meer mogelijkheden bij het ontwerp van verschillende led lampen en de toepassing daarvan. Onze verwachting is dat deze merken ook voor 2014 mooie toepassingen in petto hebben en we derhalve ook volgende jaar een mooie ontwikkeling kunnen zien in de markt.