Bedwants in huis

19 Oct 2020

Bedwants in huis

Als je bij een gemiddelde Nederlander informeert naar de bedwants, dan is een onbegrijpende blik het antwoord. Bedwantsen? Dat is toch iets uit het verleden! Nou, niet echt. Weliswaar ging men er lang vanuit dat deze parasiet was uitgeroeid in de Westerse wereld, maar de laatste jaren is dit stekende beestje bezig aan een grote opmars. In veel Amsterdamse hotels is de bedwants bijvoorbeeld een vertrouwde gast.

Hoe herken ik een bedwants?

Bedwantsen zijn kleine insecten, ze worden maximaal 5 tot 6 millimeter lang. Deze roodbruine beestjes hebben een breed en sterk afgeplat lichaam. Hierdoor lijken ze op vlooien, maar ze zijn er echter niet direct mee verwant.

Brengen bedwantsen ziektes over?

Nee, de bedwants kan geen ziektes overbrengen. Wel leeft de bedwants van mensenbloed. Het beestje nestelt zich in het beddengoed. Ze worden aangetrokken door lichaamswarmte. Net zoals bij muggen

Hoe komen bedwantsen je huis binnen?

Bedwantsen reizen mee met je bagage. Ze kruipen het liefst in je kleding. Omdat bedwantsen van warmte houden, worden ze ook vaak aangetroffen op een onverwachte plaats: je laptop.

Hoe kom je van bedwantsen af?

Bedwantsen zijn moeilijk te bestrijden. Vroeger gebruikte men waterstofcyanide en DDT. Het gebruik van deze beide middelen is tegenwoordig niet meer toegestaan. Voor de bestrijding van bedwantsen ben je daarom aangewezen op de hulp van specialistische bestrijdingsbedrijven.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe kun je bedwantsen besmetting voorkomen?

Inspecteer je bagage bij thuiskomst direct op bedwantsen.

Doe je vuile was tijdens een reis in een plastic zak. Eenmaal thuis gaat de vuile was direct de wasmachine in.